Historien om min grandonkel
P. Igholms skæbne

I efteråret 1917 fik familien i Danmark brev fra ham om, at
han var på vej hjem til Nakskov. Derefter ophørte al kontakt

85 år efter fik familien først nyheden om hans skæbne...
han var blandt de første amerikanske ofre i 1. verdenskrig i 1917

Omkring 1900 tallet var min familie bosat i Nakskov. Familien hed dengang Rasmussen, men pga en broders (Frederik og dennes kone Anna Mary) emigration til USA ændrede de navn til Igholm.....

Senere rejste deres nevø (P. Igholm) til USA
I efteråret 1917 fik familien i Danmark brev fra ham om, at han var på vej hjem til Nakskov. Derefter ophørte al kontakt.

Det var en stor sorg for hans søstre Mathilde og Grethe hvorfor de (og specielt Grethe), med organisationers hjælp, i mange år søgte efter deres elskede broder. Til Grethe’s død i 1999 talte hun om sin forsvundne broder, som hun så inderligt gerne ville se igen.

Med de muligheder Internettet giver for søgning syntes jeg, at det kunne være spændende, om jeg kunne løse det gamle familiemysterium omkring min grandonkel P. Igholm forsvinden i 1917. Tidligere års søgninger havde ikke givet resultater, men…..

27. oktober 2002 - 85 år efter
min grandonkel P. Ighoms mystiske forsvinden - fandt jeg ham endelig, men desværre meldt omkommet blandt de første ofre for 1. verdenskrig i USA - dræbt ombord på transportskibet Antilles af en tysk ubådstorpedo - se denne link: http://freepages.military.rootsweb.com/~livngstn/ andetsteds fandt jeg indsatte billede af skibet.

Jeg skrev til Carol Livingstone, som har offentliggjort den gamle avisnotits, for at få flere oplysninger. Det kunne hun ikke give, idet hun blot var faldet over udklippet i forbindelse med sin egen slægtsforskning, men mente, at det måske kunne have interesse for andre – og det fik det i hvert tilfælde for vores familie. Derfor takker jeg på familiens vegne Carol Livingstone for, at hun havde den store omtanke at indrykke notitsen fra 17. oktober 1917 om forliset af SS Antilles.

I forbindelse med ovennævnte har jeg fået en sær fornemmelse af, at moderen til P. Igholm havde fået besked om sin søns død, men at hun ikke nænnede at fortælle det til sine teenagedøtre, men har ment, at det var bedst for pigerne at leve i håbet om et gensyn med broderen - men det er som skrevet, kun en fornemmelse jeg har.

Jeg har søgt meget på Internettet, for at finde ud af mere omkring skibet og mandskabet, hvilket bl.a. blev til smånotitser om torpederingen af skibet SS Antilles samt billedet.

Måske fik min grandonkel en Victory Medalje
Derudover fandt jeg frem til denne Victory Medalje:


Ref. se: http://www.hallofmedals.co.uk/homepage.html

Om min grandonkel var sømand ombord på skibet eller passager, skal jeg lade være usagt.


Ref. se: http://www.history.navy.mil/medals/ww1vic.htm

Oversættelse/afskrift fra ovennævnte side:
"1. Verdenskrig Sejersmedalje (Victory Medal )
En krigs tjenestemedalje som er kendt som en "Victory Medal" vil blive givet til alle personer i flådens tjeneste som var i aktiv tjeneste mellem 6 April 1917 og 11 november 1918, eller kom i flådetjeneste på eller efter 12 November 1918, og før 30 marts 1920, og var i tjeneste ikke mindre end 10 dage i land i Nord Rusland eller Sibirien. Et system af tjenesteemblemer blev udviklet til specifikke tjenester i løbet af krigen. Hvert emblem er indgraveret behørigt og skulle bæres på medaljebåndet. Ingen har ret til mere end et tjenesteemblem".

Skoleområde opkaldt efter SS Antilles

"The Associate Alumnae of Douglass College" ligger på et område i New Jersey i USA, som er opkaldt efter SS Antilles

Ref. Se:Http://web.rutgers.edu/dcalum/antilles.html

Oversættelse/afskrift fra ovennævnte side:
"Antilles Field

Dette område var oprindelig området fra "riverside" til "concrete steps" (nu afgrænser " Route 18" og "Retention wall" området). Det blev doneret af James Neilson. Penge til bygninger blev doneret af Leonor F. Loree. Det blev givet den 19. oktober 1923. I sommeren 1914 var Hr. Loree og hans familie på ferie i de Franske alper, da tyskerne rykkede ind i Belgien og Frankrig, og afskar dem fra de traditionelle metoder til at vende tilbage til USA. De rejste gennem Schweitz til Genua i Italien, hvor Hr. Loree chartrede SS Antilles til at bringe hans familie og andre til USA. I april 1917, da USA var gået ind i krigen, blev SS Antilles beordret af regeringen til at blive brugt som transportskib. Det var det første af den slags skibe, der blev sænket af tyskerne, og 67 af dets besætning blev dræbt. Hr. Loree anmodede om at området blev navngivet efter skibet".

Annie Malmgren
27.10.2002

Denne artikkel vil blive opdateret, efterhånden som jeg finder frem til flere oplysninger.


Ref. se :http://home.insightbb.com/~destanley/cla.htm

SS Antilles skæbne
Oversættelse/afskrift fra ovennævnte side:
"SS Antilles forlod Quiberon Bay, Frankring den 16. oktober 1917, på vej til Amerika. Ved daggry den 17. oktober 1917, blev SS Antilles ramt af en trorpedo fra den tyske ubåd U-62 og sank på 4 1/2 minut".

 

Note til udklip: Nosco = Nakskov

Kunne du også tænke dig at lede efter familie, som bor - eller har levet i USA, så kan du søge på bl.a. disse sider: http://www.ancestry.com/main.htm?lfl=m
http://www.familysearch.org/Eng/Search/frameset_search.asp

Vil du vide mere om I og II Verdenskrig m.m. kan du finde nogle fine fakta derom på disse sider:

http://www.1sted.dk/

Ovennævnte beretning må kun offentliggøres efter tilladelse fra Annie Malmgren: inni@grafisk.dk
Retur til vores web-side om naturstier: http://www.annieogjohn.dk
<script language="javascript1.2" src="http://stat06.cliche.parameter.dk/counter/56ee7b0e2355775f6008138641462834"></script>